• Dolar
    32,2610
  • Euro
    35,0627
  • Altın
    2.467,020
  • Bist-100
    10.320,000
   
19/25 °C

Parçalı Bulutlu
   
NE VAR NE YOK? KEŞFET ŞEHİR REHBERİ ŞEHİRDE GÜNDEM KAMPANYALAR FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

ASPENDOS'A UĞRAMADAN OLMAZ 

İki küçük tepenin üzerine konumlanan Aspendos Antik Kenti, döneminde ticaret ve liman kenti özelliğini taşımaktaydı.

22.12.2014 - 11:31
ASPENDOS A UĞRAMADAN OLMAZ

Bir Pamfilya şehri olmakla birlikte, gül ağacından yapılmış süs eşyaları, şarap ve at ticareti yapılmaktaydı. Bir dönem, dünyada at yetiştirmekle ün yapmış bir kent özelliğini elinde tutmuştur. Burada bulunan eserler; Aşağı Kent yapıları ve Yukarı Kent Yapıları olarak ikiye ayrılmaktadır. Aşağı kent yapılarında; tiyatro, hamamlar, su kemerleri, tapınaklar, stadyum ve nekropoller bulunurken; yukarı kent yapılarında ise agora, eksedra, bazilika toplantı yapısı ve nymphaeum bulunmaktadır. 

Antalya'nın Serik İlçesine 8 kilometre uzaklıkla olan Aspendos Antik Kenti, yaz tatilini burada geçirenlerin ziyaret ettiği önemli yerlerden biridir. Çoğu yapıtının ayakta kalmayı başardığı antik kentin özellikle tiyatrosu görkemini hala korumaktadır. Yazın kum, güneş ve deniz üçlemesinin tam ortasında tatilinizi doyasıya yaşarken, Aspendos Antik Kenti'ni ziyaret edip gününüzde farklı keyiflere de yer verebilirsiniz.

Mimarı Aspendos'lu Zenon olan ve yapılmasının üzerinden yaklaşık iki bin yıl geçmesine rağmen mükemmel şekilde korunarak günümüze gelmiş olan dünyaca tanınan bir antik tiyatrodur. 

Romalılar döneminde inşa edilmiş olan antik tiyatroAntalya'nın Belkıs köyünde yer alır. 180 senesinde yapımı tamamlanan tiyatro en önemli Roma eserlerinden birisidir.

Her yıl yüzbinlerce yabancı ve yerli turisti ağırlayan Aspendos'ta ayrıca konserler ve çeşitli etkinlikler de düzenlenmektedir.

Antik tiyatronun küçük bir de öyküsü var: Eski zamanlarda Aspendos Kralı'nın bir zamanlar çok güzel bir kızı varmış. Herkes onunla evlenmek istermiş. Kral da kızını kime vereceğini bir türlü bilemezmiş. Sonunda bir yarışma düzenlemiş. “'Kim halkımız, kentimiz için en yararlı şeyi yaparsa kızımı ona vereceğim" diye ilan eder. Bunun üzerine iki kardeş büyük yapılar inşa ederler. Birisi çok büyük bir su kemeri yapar, diğeri de Aspendos Tiyatrosu'nu. Kral su kemerine bayılır ve kızını tam o kardeşe verecekken bir fısıltı duyar: "Kral kızını bana vermeli”'. Kral, Aspendos Tiyatrosu'nun öteki ucundan seslenen diğer kardeşe bakakalır ve tiyatronun akustiğine hayran kalır. Kızını da bu kardeşe verir.

 
MURATPAŞA RENGARENK IŞIKLARLA SÜSLENDİ
 
AY TANRIÇASI ARTEMİS'İN KENTİ PERGE
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Özel çocuklar kırmızı halıda alkışlandı

Özel çocuklar kırmızı halıda alkışlandı

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya Tarih

Antalya Tarih

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Ne Var Ne Yok? Keşfet Şehir Rehberi Şehirde Gündem Kampanyalar
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva