• Dolar
    32,3926
  • Euro
    35,2776
  • Altın
    2.324,900
  • Bist-100
    9,080
   
17/24 °C

Parçalı Bulutlu
   
NE VAR NE YOK? KEŞFET ŞEHİR REHBERİ ŞEHİRDE GÜNDEM KAMPANYALAR FOTOĞRAFLAR VİDEOLAR

Üniversite Öğrencileri ve Personeline ‘Salgın Sürecinde Psikolojik İyi Oluşu Güçlendirme’ Semineri 

Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PDRM) tarafından üniversite öğrencilerine ve personeline yönelik olarak gelişim seminerleri düzenleniyor.

23.10.2020 - 22:20
Üniversite Öğrencileri ve Personeline ‘Salgın Sürecinde Psikolojik İyi Oluşu Güçlendirme’ Semineri

“Salgın Sürecinde Psikolojik İyi Oluşu Güçlendirme” başlıklı ilk seminer, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve PDRM Müdürü Doç. Dr. Tuğba Sarı tarafından online platformda gerçekleştirildi. Seminere üniversite öğrencileri ve mensuplarıkatılım gösterdi.
Geçmiş yıllarda da insanların hayatını etkileyen salgınlar olduğunu ama uzun zamandır insanlığın salgınlara alışkın olmadığı bir dönemden geçildiği için alışma aşamasında olunduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Sarı, “Salgın nedeniyle bazı kırılganlıklar olabilir ama fiziksel ve psikolojik sağlamlığımızı ne kadar artırabilirsek
bu salgın sürecinden daha da güçlenmiş olarak çıkabiliriz. İçinde bulunulan durumları kabullenmek yeni güçler edinmemize yardımcı olur.” şeklinde konuştu.
“Tüm insanlık olarak ortak bir fırtınadan geçiyoruz. Ortaya çıkan stres tepkilerinin şiddeti ve yoğunluğu kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor.” şeklinde konuşan Doç. Dr. Tuğba Sarı, “Covid-19 salgını nedeniyle kendimiz, ailemiz, sevdiklerimiz, toplumumuz ve diğer insanlar için endişe, kaygı, panik ve korku yaşamamız olağandır. Hastalığa yakalanma riski altında olmak, virüs salgınının ne zaman son bulacağını tam olarak bilememek, salgın sürecinde yaşanabilecek sosyal ve ekonomik zorluklara yönelik belirsizlik yaşamak yoğun
stres ve kaygı yaşamamıza neden olabilmektedir.” dedi.
Salgın sürecinde kaygılı ve korkulu olmanın normal olduğunu ifade eden Sarı “Kaygılı ve korkulu olmanın şu dönemde gerekli ve işlevsel olduğunu kabul etmek durumundayız. Çünkü bu duygular olumsuz olsa da bizim önlem almamızı, gerekeni yapmamızı sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.
İyi oluşu etkileyen faktörleri, risk faktörleri ve koruyucu faktörler olarak ikiye ayıran Sarı, koruyucu faktörlerin kişisel, ailesel, sosyal, içsel ve dışsal olarak sınıflandırıldığını söyleyerek salgın döneminde kontrol altında olmayan ailesel, sosyal ve dışsal durumlara odaklanmak yerine kontrol alanında olan kişisel ve içsel faktörleri geliştirmeye daha da yoğunlaşılması gerektiğini, günlük hayatımızdaki olumlu duygu
oluşturan bitki ve hayvan bakımı, müzik ve sanatla ilgilenmek, farkındalık yürüyüşleri ve şükran günlükleri yazma gibi etkinliklere yer vermenin iyi oluş düzeyini artırdığını ifade etti.

Salgın sürecine ilişkin bakış açımızı yeniden çerçeveleyebileceğimizi söyleyen Sarı “Problemlerle aşırı milgilenmek yerine iyi oluşumuzu artıracak etkinliklerle ve güçlü yanlarımız, kaynaklarımızla ilgilenmek bizim iyi oluşumuzu etkileyecektir. Problemleri fark etmek önemli ancak tüm dikkati problemlerin üzerine yöneltme alışkanlığından vazgeçmek gerekiyor. Problemleri fark etmek tehdit unsurlarına karşı önlem ve korunmayı
sağlar, ancak buna güçlü yanlarımızı ve kaynaklarımızı harekete geçirmeyi de eklememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Yaşamın beden, başarı, ilişki ve anlam/maneviyat gibi farklı boyutlarına ilişkin günlük amaçlar edinmenin ve enerjiyi bu amaçları gerçekleştirmek için kullanmanın öneminden bahseden Sarı, “kalbimiz iş başında”
sloganıyla günlük hayatımızda özgeci davranışlar gerçekleştirmenin psikolojik iyi oluşumuzu güçlendireceğini belirtti.
Katılımcılara ilgisinden dolayı teşekkür eden Sarı, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (PDRM) ilk semineri olduğunu belirterek ilerleyen günlerde de insan hayatına dokunan seminerler düzenleyeceklerini söyleyerek semineri sonlandırdı.

 
Opera Sahnesinde “BEETHOVEN AKŞAMI”
 
Kepez Sahaf Festivali Kolleksiyon Meraklılarına Kapılarını Açtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Gazeteci Sibel Atasoy Aksoy Atandı
Uzun yıllardır NTV Antalya Temsilcisi olarak görev yapan başarılı gazeteci ...
Online Gençlik Atölyeleri ‘Sözün Büyüsü’ ile başladı
Online olarak gerçekleşen program, yazar ve metin danışmanı Göksel Bekmezci’nin ...
Gençler İçin Büyük Fırsat Gençlik Atölyesi Başlıyor
Büyükşehir Belediyesi, gençlerin hayatın her alanında aktif olarak yer ...
 
Akdeniz Üniversitesinin Yeni Rektörü Prof.Dr,Özlenen Özkan Oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın yaptığı atama resmi gazetede yayınlandı.Yeni ...
“Sıfırdan Başlayalım Çevre Eğitim Merkezi” kuruluyor
Büyükşehir Belediyesi tarafından Karaalioğlu Kent Yaşam Parkı Projesi ...
Kepez Belediyesin'den Ücretsiz ‘Üniversite Tercih Danışmanlığı’
Kepez Belediyesi, üniversite adaylarına 4-14 Ağustos tarihlerinde Mimar ...
 
Muratpaşa'da Kurban Kesim Eğitimi Tamam
Muratpaşa Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, ilçede belirlenen ...
Kepez'de normalleşme sürüyor , sanat ve meslek kursları açıldı
Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları, korona virüs salgını kapsamında ...
Üniversite adaylarına bir online deneme sınavı'da Kepez Belediyesi'nden
Kepez Belediyesi, YKS’ye girecek adayları gerçek bir sınav tecrübesi ile ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol

  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya Tarih

Antalya Tarih

  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK
  TWITTER
 
 
Ana Sayfa Ne Var Ne Yok? Keşfet Şehir Rehberi Şehirde Gündem Kampanyalar
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva